Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kasvattaja

 

Lyhyesti kasvattajasta

Kasvatan chinchilloja nimellä StreamMeadow's. Nimi on käännös sukunimestäni. Kasvatettaviksi väreikseni olen valinnut sapphiren ja sapphire ebonyn. Väri muistuttaa standardia, mutta on paljon sinisävyisempi. Pidän puhtaanvalkoisista vatsoista, mutta toisaalta myös kauttaaltaan samaa väriä olevat chinchillat ovat kauniita, minkä vuoksi päätin alkaa kasvattaa sapphirea myös ebonynä.

Harrastus alkoi alkuvuodesta 2005, kun sattumalta näin kuvan chinchillasta. Entuudestaan lemmikkikokemusta oli sammakoista ja hamstereista. Ensimmäinen chilla, Kingis Jekku,
muutti meille kesällä 2005. 

Keväällä 2005 tutustuimme näyttelyihin vierailemalla Tampereen näytskässä, tosin osallistumatta. Syyskuussa 2005 osallistuimme ensimmäiseen chinchillanäyttelyymme, jonka jälkeen vain pari SLC:n järjestämää näyttelyä on tainnut jäädä väliin. Pian tutustuinkin muihin sinsuharrastajiin ja opin tuntemaan lajia paremmin. Pet-tuomarius alkoi näihin aikoihin kiinnostaa ja ensimmäinen pet-tuomariksi valmistava harjoitukseni olikin sihteröinti Grand Galassa 2005. Viralliseksi pet-tuomariksi valmistuin vuonna 2008.

Ajatus kasvattamisesta alkoi kypsyä vuoden 2005 lopussa ja vuoden 2006 alussa, kun minut esiteltiin "tulevana kasvattajana". Silloin lähinnä naureskelin kommentille, mutta loppujen lopuksi huomasin ajattelevani asiaa tarkemmin. Kasvattajanimihakemukseni lähti hallitukselle alkuvuodesta 2009 ja nimi myönnettiin samaisen vuoden huhtikuussa.

Toimin lisäksi Etelä-Suomen aluevastaavana, joten kaikesta chinchilloihin liittyvästä voi kysellä senkin puolesta. Yritän vastata parhaani mukaan esim. eläinlääkäreitä, tai ruokien ja hiekkojen saatavuutta koskevissa asioissa.

Lue myös
kasvattajahaastatteluni (Chinchilla-lehti 3/09). Tuoreempi haastattelu löytyy myös Chinchilla-lehdestä 2/17.


Lyhyesti kasvatuksesta

Pidän eläinten jalostamista eri asiana kuin kasvattamista, eli sitä, että poikasia syntyy. Mielestäni virallisten kasvattajien ensisijainen tehtävä on jalostaa chinchillaa värinsä, turkkinsa ja muiden ulkoisten ominaisuuksiensa osalta hyvää luonnetta unohtamatta. Jalostus ei aina tapahdu helpoimmalla tavalla, vaan jalostettavan värin syntymää voidaan joutua odottamaan useamman sukupolven ajan. Tämä periaate näkyy itselläni standardien käytössä.

En tule yhdistämään kahta sapphirea keskenään, vaan molemmat sapphiret yhdistetään ensin standardeille, minkä jälkeen kaksi sapphiren kantajaa voidaan yhdistää. Tällä tavalla kasvatus on hidasta ja ajoittain jopa turhauttavaa, sillä kahdesta sapphiren kantajasta ei aina synny sapphirea, vaan myös standardeja, jotka vain saattavat kantaa sapphirea. Syntyvät sapphiret ovat kuitenkin standardien käytön vuoksi suuremmalla todennäköisyydellä tasokkaampia, eli ne ovat jalostuneet. Samaa periaatetta sovellan sapphiren mutaatioihin.

 


©2018 Kasvattaja | StreamMeadow's Chinchillat - suntuubi.com